Per Erik Hanstad

Mitt navn er Per Erik Hanstad. Jeg er 60 år, oppvokst i Sørskogbygda og bor nå i Elverum. Som liten var jeg og min bror, Frank, mye med vår onkel på harejakt i Trysil. Onkel hadde Hamiltonstøver. I 1987 skulle min onkel med noen kompiser for å hente to valper i Sverige. En liten tid før de skulle reise fikk de vite at en annen valp i kullet var ledig, og jeg fikk dermed forespørsel om jeg ville kjøpe den. Tiko, eller Pan som han het på papiret, kom hjem til Elverum senvinteren i -87 og slik startet jeg med Hamiltonstøver.

Jeg hadde en stor interesse for harejakt, og Tiko var lettlært. Vi jaktet mye sammen i Elverum. Han ble en meget god jakthund. Tiko ble stilt på jaktprøve to ganger med resultatet 2×1.plass ÅP. Etter hvert ble han dog litt for glad i rådyr. Utstilling hadde Tiko 1.premie og CK.

Bilde av Pan f.86 etter Assemyrvallens Pojken/Vindelbo Rosita

I 1992 kom Evatuns Dixi. Hun var en matglad og kosete hund. Hun hadde allergi. Hun ble god til å jage, men var altfor trang. Hun ble stilt en gang på jaktprøve, og fikk 3.plass ÅP. På utstilling fikk hun 2.premie.

Bilde av Dixi f.92 etter Knådås Krutt/Evatuns Stella

I 1996 kom plutselig Hira som et resultat av tjuvparring mellom Tiko og Dixi. Hira ble utstillingschampion. På jaktprøver fikk hun 1×1 ÅP, 1×2 ÅP og 1×0 ÅP, men dessverre ble hun også allergisk mot ulike ting.

Bilde av Hira

Jeg måtte prøve å finne på noe nytt. Jeg ringte avlsrådet i Sverige for å høre om de kunne anbefale meg en valp. Anbefalingen ble en valp etter Sinksjøens Sua og Risarvens Jäger. Spærns Rapp ble født 10.12.01. Rapp ble en god hund med godt mål og god målbruk, noe som ga resultater på jaktprøver. Han tok 2×1 ÅP før han ble 2 år. Rapp ble påmeldt eliteprøve i Meråker der han fikk 320 premiepoeng som må sies at er en god 2.premie. Litt surt, men i etterkant bedre syns jeg det er bedre med 320 premiepoeng enn 321. Den andre dagen fikk han 196 premiepoeng, noe som viste at han egentlig var god nok til 1.EP. Han ble NJCH/NSUCH og NM-reserve i 2007 med 398 konkurransepoeng. Rapp var ellers en snill familiehund som verken brydde seg om å bli utkledd eller herjet med av ungene.

Bilde av Rapp

Rapp ble far til blant annet Tero i 2007. Tero var lik sin far på mange måter, med blant annet godt mål og god målbruk. Tero ble en veldig lydig hund og kunne godt være med andre ut i skogen. Tero ble en god følgesvenn for en kompis av meg som satt i rullestol. Kompisen min hadde han med på de to første jaktprøvene Tero deltok på. Det resulterte i 2×1 ÅP før fylte 2 år. Etter det ble det eliteprøve med 1×1 EP og JCH. På utstilling ble det tre strake Cert og med det UCH. I 2012 ble han tatt ut til landskamp mot Sverige. Norge vant selvfølgelig!! J I 2015 kvalifiserte han seg til NM som endte med en 11.plass, men ble best av fem i rasen.

Bilde av Tero etter Spærs Rapp/Byggemarkens Tessi

Tero i 2014 begynte å bli gammel og tankene ble på om jeg måtte skaffe meg en ny hund snart. Det er ikke så lett å ha en hannhund og velge ei tispe, som å ha ei tispe og velge hannhund. Det endte med at jeg fikk låne Zira av Svein-Arne Holthe. Som kan regnes som en stor gest av han. Jeg lånte Zira i fire måneder og hun fikk et kull på syv valper, 2T/5H. Derav fikk jeg meg hele to hannhunder, Tryll og Boss. Jeg angrer litt i ettertid da jeg innså hvor mye jobb det var med to valper på en gang.

Tryll og Boss begynte tidlig i skogen som gjorde at begge fikk 1.ÅP før fylte 2 år. Tryll er JCH, men fikk bare Good på utstilling. Tryll har tre kull med CJ-Heera (Hartmann), D-Bibbi (Krohg) og R-Ina (Lindberg). Boss er UCH og mangler 1.ÅP barmark for å bli JCH. Boss har et kull med CJ-Heera til Hartmann.

Bilde av Tryll (øverst) og Boss (nederst) som koser seg på hytta

Tryll og Boss drar på åra og Tiko (Tryll og CJ-Heera) ble et nytt medlem av familien i 2021, men dessverre bare en testikkel. Dermed ble det verken utstilling eller jaktprøver. Tiko er gitt bort til en fra Trysil som skal bruke han bare på jakt, så da var jakten på ny valp på gang igjen.

Bilde er av Tiko som fikk hare 10.september med ny eier

Siste hunden i rekken (hittil), Tassen (Tryll og R-Ina), fikk jeg juni 2022. Ser ut til å være bli en rolig og avbalansert hund. Regner med at han blir DCH J

Bilde av Tassen

Hamilton som rase har for meg vært en glede i jakt og skogsliv. Det er en rase som fungerer godt alene og med flere. En rase med ulike, gode kvaliteter som egner seg både som jakthunder og familiemedlemmer. Jeg ser ingen grunn til å bytte rase verken for det ene eller andre etter 35 år.

Hilsen Per Erik Hanstad

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s