Gunnar Hartmann

Jeg vil skrive litt om hvorfor jeg driver med Hamilton rasen. Jeg startet hare jakt sammen med min onkel da jeg var 12-13 år. Han hadde Schweizer-støver.

Så min første hund ble også en Schweizer. Etter hvert ble det en del andre raser og bastarder gjennom åra. Den gang drev jeg bare jakt, kikket ikke på klokka og telte minutter. I 1986 kjøpte jeg min første Hamilton, hun het Emmy var etter S46211/77 INT UCH NORD UCH SE JCH Järvsöbo’s Clunk (INT UCH NORD UCH SE JCH Trittbergets Prick). Hun var født rådyr-ren og lærte meg mye om harejakt.

Det var da interessen for jaktprøver og utstilling ble vekt. Det var ikke mange her i distriktet som drev med prøver og utstilling da.

Emmy var en av de beste hundene jeg har hatt, stilte henne på to prøver og 2x 1ÅP. Tok to valpekull på henne, ett med SE JCH RR SE UCH Fjäreskog’s Capo (INT UCH NORD UCH SE JCH Järvsöbo’s Clunk) (9 valper) og ett med broren Roy (8 valper). Fikk litt kjeft av Arne Flåtin for den gang, var ikke helt inne det med avl den gangen.

Det ble en del bra bikkjer av disse kombinasjonene, men ingen ble stilt på prøve. Emmy fikk epilepsi da hun var 7 år gammel. Hadde et avkom etter Emmy som, dessverre ble påkjørt av toget Gjøviks King.

Så gikk det en del år med veldig mye jobbing. Hadde noen forskjellige hunder, men ingen som ble det helt store. Så kjøpte jeg en tispe fra Gråbeinsmyras kennel, hun tegnet veldig bra. Fikk 1ÅP 18mnd, hun ble veldig tøff og lonette i humøret så henne ga jeg bort til noen i Nord-Sverige som ville ha henne.

Hänsjöens Ginnie (SE JCH SE UCH Byggemarkens Drillo-Skånsmarkens Tilda) ble kjøpt inn fra Mats Björn i 2009, hun hadde flere gode egenskaper. Meget godt søk, rask til å ta ut hare, men tapsarbeid ble aldri bra. Det skyldtes nok meg, jeg hadde nyreproblemer den gangen og klarte ikke å gå hundre meter. Så da hun kom tilbake reiste hun bare ut og fant en ny hare. Hun hadde meget bra nyansering, viste akkurat hvor langt bak hun lå haren. Noen pensjonister hadde henne som favoritt, det ble skutt mange harer for Ginnie. Ginnie var også vakker med CK/BIR på utstilling. Korsbåndet røk på henne, og dyrlegen vurderte til at hun ikke ville bli bra igjen. Korsbånd operasjon var ikke like greit den gang som nå. Hun måtte avlives i 2015.

Guffen ble kjøpt i 2011, av Torbjørn Bekkeli og Hilde. Guffen var etter RR NO UCH NORD JCH Raita og SE JCH SE UCH Byggemarkens Drillo. Torbjørn og Hilde valgte ut Guffen til meg, de har jo vært gode venner og kamerater i mange år. Det valget ble jo vellykket på alle plan, Guffen begynte tidlig å jage. Helt rådyr-ren var han også. Startet tidlig på jaktprøve, 2×1ÅP. 1EP året etter, kvalifiserte seg til NM 2016 og ble nr 3. Kvalifiserte seg videre til Nordisk året etter, var litt uheldig der. Kom ikke i fot før 5 min på 1500, rakk en time. Dag 2 ble det 120 min, rett ut. Brukte tid på å få koblet, så 3,5 time tapsfritt.

Guffen i flott driv.

Guffen ble både NJCH og SJCH dobbelchampion. Han hadde utrolig gode bein, aldri sår på potene.

Jorun hadde flyttet til meg og skal ha mye av æren for det vi får til. Hun er like ivrig som meg. Vi måtte jo ha en hund til, Carl Johan Rimstad hadde paret søsteren til Guffen, og vi fikk første valget der. NO UCH NO J(D)CH SEJCH CJ Heera (SE UCH SE JCH Figo) hun har gjort sine saker bra. NUJCH og SJCH. Nr 2 på Eksjöprovet 2022. CJ Heera har også et kull med Koloåsens Boss (NJCH NUCH Skogsereds Tero), som ser lovende ut. Et avkom har nå 1ÅP. Flere er på gang.

Cj Heera nr 2 Eksjöprovet 2022.

Samtidig ringte Rune Sliper og ville bruke NO UCH NO JCH SE UCH SE JCH Guffen på SE JCH NO JCH NO UCH SE UCH Voredalen’s Stella, der ble det også tatt en paringsvalp. NUCH Voredalen’s Pærla.

Det ble et meget godt kull med mange jaktpremiert og utstillingspremierte. Svenske og Norske championer, både jakt og utstilling.

Pærla er en meget bra hun, svakheten er los-føringen, noe trang. Med 1ÅP har hun blitt Norsk Utstillings champion. 

Tok et kull på NUCH Voredalen’s Pærla med SE JCH RR Kärnträffens Hugo (5 valper) der beholdt vi Gjøvika’s Driva til nå 1ÅP og 3ÅP. Hun ser vi som lovende, flere prøver vil komme i fremtiden.

Grunnen til at jeg falt for Hamilton rasen er at rasen har et rolig og godt gemytt. Lette å få rådyr-reine. Bra helse og har trøkk og fart i losen.

De 4 siste hundene har ikke hatt interesse for rådyr, ikke jaget i det hele. Grunnen er nok at det ligger i linjene også. Min oppskrift er å gå på rådyrspor i snøen, si nei å gå derifra. Begynner en med det fra de er 10 uker så er mye gjort.

Valg av valp, det vi ser etter er en rolig, selvstendig valp med tette gode poter og som står godt på sine bein. Vært veldig heldig med den taktikken på de siste hundene, og Jorun har mye av æren her også.

Jeg har ikke vært så opptatt av å selge valper til bare prøvefolk, men jegere og folk som er mye i skogen. Og hvis hunden blir bra, så ønsker jeg at de stiller på en prøve, prøver er jo et trivelig arrangement også.

Vi jakter jo veldig mye etter vi er blitt pensjonister, 5-6 dager i uka. Vi reiser til fjells om høsten og da er det jakt, og skyter en del hare. Ikke så mye minutt telling da akkurat. Tror det er særlig bra for unghunder, skaffe god erfaring.

Hilsen

KENNEL GJØVIKA

Jorun og Gunnar.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s