Årsmøte på Storsand 2019

Helga 24.-26. mai var det tid for Hamiltonringens årsmøtetreff med tilhørende utstilling. Denne gang var arrangementet lagt til Storsand gård camping i Malvik, like øst for Trondheim. Trøndelag harehundklubb holdt utstilling på området på lørdag og mange flotte hamilton ble vist fram der.

Selve årsmøtet ble avholdt fredag kveld i et flott kjellerlokale på gården. Det var såpass bra oppmøte at noen måtte stå eller ta i bruk kreative sitteplasser.

Storsand gård camping2

Storsand Gård. Møtet ble holdt i kjelleren på hovedhuset.

Leder Roger Henriksen åpnet med en årsberetning fra siste år (fra forrige årsmøte). I denne perioden har styret hatt 2 styremøter, et i forbindelse med RS og et i forbindelse med de nordiske jakt- og fiskedagene på Elverum. Ellers går det mye på telefonisk kontakt. Samarbeidet med våre gode naboer i øst er bra, men fortsatt er det en vei å gå. Det er gledelig at svenskene velger å bruke flere norske gode hannhunder i avlen.

Videre var det en oppsummering av jakt- og prøvesesongen 2018/19. Roger kunne melde om bra resultat, både på åpenprøver og eliteprøver. Mange hamilton ble stilt på DM, og vi fikk også med 4 videre til NM i Buskerud. Her ble det litt stang ut for alle, men å komme til NM er en bra prestasjon i seg selv. Vi prøver igjen til høsten, og satser da på at vi kan få med en hamilton litt høyere opp på resultatlista!

Landskampen høsten 2018 gikk i Trøndelag, nærmere bestemt Vuku i Verdal. Nord-Trøndelag HHK arrangerte ei prikkfri prøvehelg. Terreng, mat og overnatting var perfekt. Når det norske laget vant og i tillegg hadde prøvevinneren, var helga komplett.

I året som har gått er det sendt ut 2 nummer av Hamiltonstikka. Hilde har som vanlig gjort en kjempejobb, og medlemmene er veldig fornøyde med bladet. Hilde har nå dessverre sagt i fra seg redaktør-vervet. Hamiltonringen takker så mye for en helt formidabel innsats. Mange er nok ikke klar over hvor mye «masing» og jobb det er for å få inn og sette sammen stoff til hvert nummer. Det har foreløpig ikke lyktes å finne en ny redaktør. I etterkant av møtet er det bestemt at styret nå satser på å få ut 2 nummer av stikka også det kommende året. Formatet kan bli noe forenklet, da trykking av stikka fram til nå har utgjort en veldig stor del av de årlige utgiftene til ringen. I første omgang er tanken å få ut et nummer som er i postkassen tidlig i høst, og et nummer i april/mai 2020. En evaluering av dette gjøres på neste års årsmøte på Grimsbu.

Svein-Arne Holthe presenterte årsberetningen fra avlsrådet. Avlsrådet har behandlet 11 paringsforespørsler i Norge og 3 fra Sverige i sesongen 2018. 6 kull er født i Norge gjennom avlsrådet og 3 kull født er født utenom. Paringer som har gått gjennom avlsrådet har ført til 37 valper, hvorav 18 tisper og 19 hannhunder. Tilsvarende er det født 20 valper utenom, hvorav 9 tisper og 11 hannhunder.

I år som i fjor ble også statistikk for HD-status presentert. Noe å merke seg her var at antall hunder med C-hofter var 6 i 2018, mot 3 stk de 2 forhenværende år. Tilsvarende fikk 2 hunder status D i 2018, mot 0 de siste 3 år. Avlsrådet har diskutert temaet, men har ikke konkludert. Foreløpig er gjeldende føringer greie, der A og B- kombinasjoner anbefales og A-C og B-C godkjennes.

Totalt er 68 norskeide Hamiltonstøvere stilt på jaktprøve i 2018/19. Av 83 starter på ÅP er premiering 69,9%. For EP er antall startende 68 med 73,5% premiering. På utstilling er 135 hamilton stilt i 2018. Her er fordeling av premiegrader 87 Excellent, 34 Very good, 9 Good, 4 Sufficient, 0 diskvalifiserende og 1 KIP. Oppsummert holder hamiltonstøveren meget høy klasse hva eksteriør angår. Antallet hunder på utstilling øker, det samme gjør antallet hunder med excellent og very good.

Produksjonsmessig holder vi den laveste innavlsprosenten av støverrasene her hjemme. Tispeeiere oppfordres fortsatt til å tenke litt utradisjonelt ved valg av hannhund. Valpeproduksjonen er fortsatt for lav, men dette håper vi blir bedre i avlssesongen vi nå er inne i.

Kasserer Per-Erik Hanstad redegjorde for årets regnskap. Resultatet for 2018 var ikke noe å juble over. Som nevnt tidligere ser vi at medlemsbladet er en meget stor utgiftspost, som styret nå vil se litt nærmere på. Det er også planlagt og igangsatt tiltak for å få noe mer inntekt til ringen, i form av loddsalg.

Valgkomiteen kunne meddele endringer i styret. Frode Kjeldsberg var på valg, og takket nei til gjenvalg. På årsmøtet ble Arnfinn Haugan valgt inn som nytt styremedlem, og takket ja. Også i denne sammenheng ble redaktør-vervet luftet, uten at noen på årsmøtet ønsket å tiltre vervet.

Som vanlig ble årsmøtet rundet av med det morsomste; utdeling av diplomer for nye utstillings- og jaktchampioner, i tillegg til kåring av rasemester, rasemester unghund, årets unghund og årets hamilton.

Nye championat siden forrige årsmøte:

 • Norsk utstillingschampionat
  • Voredalens Pærla NO44331/16, eier Gunnar Hartmann
  • Voredalens Cash Pax NO44325/16, eier Kjell Tor Mogen
  • Vera NO37632/15, eier Trond Revhaug
  • R-Sacha NO50414/11, eier Asle Rundberg
  • AM Trust Me Now NO43357/17, eier Asle Rundberg
 •  Norsk jaktchampionat
  • Rb-Raita NO40672/15, eier Bjørn Arne Kulseth
  • Voredalens Fant NO44006/14, eier Martin Godtfredsen
  • Rb-Emil NO40671/15, eier Rune Briskodden (fra 2017)
  • Hocky NO37630/15, eier Stig Rønsåsbjørg
  • Esther SE22239/17, eier Olav Reitan
  • Mølledammens Lea NO49656/12, eier Terje Sandberg
  • Sara SE166932/15, eier Guttorm Erstad
  • Mia NO42693/17, eier Tonje og Gudmund Engen
  • Brattåsbäckens Lanta SE26138/2014, eier Bård Wanderås
 • Svensk utstillingschampionat
  • Hocky NO37630/15, eier Stig Rønsåsbjørg

Kåringer

Årets rasemester og rasemester unghund

Rasemesterskapet 2018 gikk som en åpenprøve i hele landet i perioden 14.-16. desember. Voredalens Cash Pax til Kjell Tor Mogen oppnådde hele 190 premiepoeng og 199 konk. poeng og ble med det rasemester! Mia til Gudmund Engen kom på andre plass med 186 premiepoeng og 194 konk. poeng, og ble med det rasemester unghund.

Årets hamilton

Ved kåring av årets hamilton og årets unghund er det disse statuttene som gjelder.

 • ÅRETS HAMILTON
  • 1. R-Rusken, eier Arnfinn Haugan
  • 2. Ullangårdens Stej, eier Roger Henriksen
  • 3. Sara, eier Guttorm Erstad
 • ÅRETS UNGHUND
  • 1. Mia, eier Gudmund Engen
  • 2. Esther, eier Olav Reitan
  • 3. E-Turte, eier Jon Martin Støver-Hofstad

På selve årsmøtet ble det beklageligvis gjort en feil av styret. Her ble Mia utropt til vinner av både Årets hamilton og årets unghund. Styret ble i ettertid korrekt gjort oppmerksom på at dette ikke var i henhold til statuttene for kåringen. De berørte parter ble gjort oppmerksom på dette umiddelbart, og tok det hele fint. Styret har i ettertid av dette hatt et styremøte, der rutinene og ansvarsfordeling er gjennomgått, for å forhindre at dette skjer igjen i framtiden. Hamiltonringen takker for samarbeidsvilje fra de berørte, og beklager det inntrufne.


Etter årsmøtet var det grilling og sosialt samvær på campingplassen langt ut i de sene nattetimer. Her ble det også solgt lodd for en Tracker Artemis peiler. Loddsalget vil pågå fram til juli neste år, og vinneren trekkes på årsmøte 2020. Mer informasjon om lotteriet kommer på hjemmesiden og i neste nummer av hamiltonstikka.

Lørdag var det tid for utstilling. Her ble det vist fram 21 fine representanter for dommer Sarah Häggkvist. Til slutt sto det igjen enhamilton av hvert kjønn. Ungtispa P.Å. Luna til Harald Skjelstad som så vidt var passert 9 mnd, og den drevne hannhunden NUCH NJCH  Lådde til Knut Christiansen. Her trakk Lådde det lengste strået og ble i tillegg 3.BIS. Både BIM og BIR ble hedret med flotte fat fra hamiltonringen.

BIR BIM Storsand 2019

Til venstre BIR Lådde til Knut Christiansen, til høyre BIM P.Å. Luna til Harald Skjelstad, (handler Tonje Gullikstad)

Resultater Storsand 2019

Resultater fra årsmøteutstillinga. Utklipp fra dogweb/NKK.

Også lørdag kveld var det bra fyr i grillene og god stemning rundt bålpanna. For de som ikke var tilstede kommer noen stikkord: trøndersk kaffe, luftgitar, røverhistorier og noe hunde- og jaktprat!

Søndag morgen var det på tide å pakke sammen og vaske hytter. Noen heldige hadde nesten gå-avstand hjem, mens andre skulle helt til Telemark, Vestfold eller Sørlandet. En spesiell takk til de som ser seg råd for å reise langt for å delta på årsmøtene!

Hamiltonringen takker så mye for oppmøte og laget, og ønsker alle sammen hjertelig velkommen til neste års årsmøtetreff på Grimsbu i Folldal, første helga i juli 2020!

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s